Stoelmassage
Ontspanningsmassage
Duitse tekst
Home
Massage
Prijslijst
Haptonomie
Luisterlessen
Thema's
Hier doet het pijn
Ontspandag
Disclaimer

Ayurvedische massage

Ayurveda, de wetenschap van het leven.

Wat is Aurveda
Ayurveda is het traditionele genezingssysteem van India en Sri Lanka. Net als de traditionele Chinese geneeskunde is ayurveda een compleet systeem met meerdere onderdelen (wetenschap en filosofie) die gericht zijn op het verbeteren en behouden van de emotionele, lichamelijk en geestelijke gezondheid. Het systeem is al duizenden jaren oud en in sommige bijbelverhalen terug te vinden. Geneesmiddelen zijn één tak van deze geneeswijze maar ook andere elementen zoals voeding, meditatie, yoga, muziektherapie en massage maken er deel van uit. In wezen is ayurveda een levenswijze die elk onderdeel van het leven omvat. Door de aanpak middels ayurveda is de mens beter instaat om zijn leven (lichaam en geest) in balans te houden. Het geeft rust in de tijden van toenemende stress, druk en zorgen.

De drie dosha’s.
Centraal in de ayurveda staat de opvatting dat de mens uit drie dosha’s (levensenergieën) bestaat. Het lichaam bestaat uit vijf basiselementen te weten: Ether, Lucht, Vuur, Water en Aarde die verenigt zijn tot deze drie grondbeginselen die alle biologische, fysiologische en pathologische en psychische processen beheersen. Deze drie grondbeginselen heten de “Tridosha’s” te weten het Vata-type, het Pitta-type en het Kapha-type.
Vata’s zijn vaak rusteloos, dun/mager, met een droge huid, een lang hoekig gezicht, kleine ogen, onregelmatige tanden en dunne lippen. Vata houdt verband met de elementen ether en lucht.
Pitta’s hebben vaak blond haar en sproeten, een hartvormig gezicht, een fraaie neus, lichte ogen en gemiddelde bouw. Hun tanden kunnen gelig zijn. Pitta staat in verband met de elementen vuur en water.
Kapha’s kunnen een vettige huid hebben, met dikgolvend haar, blauwe of bruine ogen en een stevige bouw (neigen naar overgewicht). Kapha staat in verband met de elementen water en aarde.
Geen mens is alleen maar Vata, Pitta of Kapha maar altijd een menging van deze drie dosha’s.

Massage varianten
De ayurvedische massage bestaat uit een groot aantal varianten die afhankelijk van het beoogde doel kunnen worden ingezet.
De bekendste vorm is de ontspannende, verzorgende en stabiliserende massage waarbij het lichaam met warme ayurvedische olie wordt overgoten. Vervolgens wordt de olie verdeeld en een rustgevende massage uitgevoerd.
Een andere vorm is een soort yoga voor luie mensen. Hierbij wordt het lichaam eerst met weinig ayurvedische olie diepgaand gemasseerd. Vervolgens worden de afzonderlijke spieren en gewrichten gemobiliseerd door stretchen. Deze massage wordt op de grond of op een bed/matras uitgevoerd en is belastend zowel voor de gemasseerde als de masseur.
Ayurvedische olie
Afhankelijk van het dosha type en de gesteldheid wordt een olie gekozen. Deze olie is een koudgeperste plantaardige olie zoals kokos-, olijf-, amandel-, sesam-, zonnebloem-, mosterd-, maisolie etc. Deze olie kan eventueel met etherische olie op geur gebracht worden.