Home
Massage
Email
Haptonomie
Luisterlessen
Thema's
Hier doet het pijn
Ontspandag
Disclaimer
Seks en sport

Seks en sport

Van Muhammad Ali is bekend dat hij in de laatste zes weken voor een belangrijke wedstrijd geen seks meer had. Ook Marv Levy, lange tijd hoofdcoach van de Amerikaanse Buffalo Bills, ging ervan uit dat seks voor een wedstrijd negatieve invloed op de prestatie zou hebben. Hij verbood zijn spelers de avond voor een match met hun partner door te brengen. Andere topatleten zweren juist bij seks de avond van te voren en zien het als onderdeel van een ideale wedstrijdvoorbereiding. Maar wat doet seks nu werkelijk met je lichaam? En heeft het invloed op prestaties?

Wat gebeurt er tijdens en na seks met je lichaam?
Na seks worden lactaatwaarden van 2.2 tot 3.6 mmol per liter gemeten en maximale hartslagwaarden tijdens de seks van 140 slagen per minuut. Gemiddeld verbrand je met seks 4 calorieŰn per minuut (ongeveer een derde tot de helft van het energieverbruik tijdens hardlopen). Met een gemiddelde duur van 6 a 15 minuten betekent het een schamele 24-60 calorieŰn per vrijpartij. Er wordt wel beweerd dat seks zorgt voor een verlaagd testosteronlevel en zo de prestatie positief kan be´nvloeden. Het blijkt echter dat testosteron niet verandert direct na seksuele activiteit. Geen seks gedurende langere periode (3 maanden) kan er juist voor zorgen dat testosteronlevels dramatisch dalen.

Het merendeel van de studies laat zien dat er geen verschil in prestatie bestaat wanneer een atleet de avond ervoor seksueel actief is geweest. Zowel kracht als uithouding lijken niet te worden be´nvloed. Ook balans, reactie tijd, aerobe kracht en maximale zuurstofopname lijken onaangedaan. Echter, wanneer er sprake is van uitputting door seks en/of een zeer korte nachtrust kan seks de prestatie wel degelijk negatief be´nvloeden. Met de korte duur van een gemiddelde vrijpartij lijkt het echter onwaarschijnlijk dat seks leidt tot uitputting, zeker voor een getrainde atleet. Onomstreden is dat een goede nachtrust belangrijk is voor de prestatie. Als seks betekent dat er te weinig of onrustig wordt geslapen kan het de prestatie wel degelijk negatief be´nvloeden.

Seks en stress
Verschillende studies hebben het effect van seks op mentale factoren getest zoals motivatie, alertheid en de houding ten opzichte van de wedstrijd. Hierbij lijkt het vooral gunstig dat de atleet zijn eigen routine volgt. De een raakt te ontspannen van seks en mist daardoor scherpte tijdens de wedstrijd. Voor de ander kan seks zorgen voor verminderde concentratie en zo de prestatie negatief be´nvloeden. Seks wordt echter ook gezien als een enorme stressremmer. Een atleet die tÚ gespannen is voor een wedstrijd kan hierdoor juist wat meer ontspannen worden en meer zelfvertrouwen krijgen.

Atleten en seks
Onderzoek laat zien dat atleten over het algemeen meer seksueel actief zijn dan niet-atleten. Teamsporters hebben vaker seks en wisselen vaker van partner. Onder lange afstandsatleten (onderzoek onder 62 snelwandelaars en lange afstandsatleten uit 6 Europese landen met een gemiddelde van 32 jaar) vindt 13% dat het beter is geen seks te hebben de avond voor een wedstrijd. Bijna 10% heeft liever geen seks in de laatste 12 uur en 62% liever niet in de laatste 30 minuten. Geen van de ondervraagden voelde zich minder in staat aerobe arbeid te verrichten 12 uur na seks. Intensieve anaerobe trainingen of trainingen rondom de aerobe drempel vond respectievelijk 17 en 10% zwaarder 12 uur na de seks. Ruim ÚÚn derde van de atleten voelde zich 12 uur na seks meer relaxed. Geen van hen voelde zich meer gespannen. Een half uur na seksuele activiteit vond 40% dat er sprake was van minder concentratie en bijna 55% kon zich meer goed co÷rdineren.

Seks als training
Grootschalige onderzoeken laten zien dat 80% van de mannen en 70% van de vrouwen het afgelopen jaar seks heeft gehad. Een derde van hen had minstens een keer per week seks. Stel dat een vrouw op haar 30e een stabiele relatie aangaat die ongeveer 40-50 jaar duurt, dan is het realistisch dat zijn 4000-5000 keer seks heeft. Als seks wordt gezien als een vorm van inspanning is het waarschijnlijk de meest regelmatige, intense inspanning die mensen leveren. Een maar; er kan getwijfeld worden aan de specificiteit van de training.

10 minuten graag in zone Z1/D1
Wel wijzen onderzoekers op het probleem met het standaardiseren van seksonderzoek. Seks met een nieuwe partner kan zorgen voor totaal andere fysiologische reacties dan met je partner waar je al 10 jaar mee samen bent.

Door Miriam van Reijen  voor Prorun


Aanvulling
Het lijkt duidelijk dat ook seks in relatie tot de sportprestatie een individuele zaak is. Veel uitproberen is ook hier de enige manier om te ontdekken wat voor jou goed is. Succes.

Miriam van Reijen (Pro Run)