Home
Massage
Email
Haptonomie
Luisterlessen
Thema's
Hier doet het pijn
Ontspandag
Disclaimer
Tenniselleboog
Tenniselleboog

De tenniselleboog is de meest voorkomende blessure in de elleboog.
Alhoewel zij veel wordt genoemd in relatie tot tennis kan de aandoening ook ontstaan in iedere situatie waarbij de elleboog is gebogen en de hand iets vasthoudt, zoals bij kanoŰn, badminton, bowlen, en schroeven indraaien. De oorzaak is een overbelasting van de spieren van de onderarm welke de hand omhoog bewegen. Dit kan voorkomen bij verschillende sporten, bijvoorbeeld bij een backhand bij tennis. Naarmate de belasting van de spieren toeneemt moet ook hun kracht toenemen. Bij deze blessure ontstaat drukpijn op de buitenzijde van de elleboog, op de hele spiergroep maar vaak ook op een klein plekje. Deze pijn kan uitstralen naar de hele onderarm. De hand omhoog bewegen en de vingers strekken zijn dan pijnlijk.

Diagnose
Probeer, met de rug van de hand naar boven gericht, een voorwerp (circa 2 kg.) op te tillen. Bij een tenniselleboog zal dit pijn veroorzaken.

Oorzaak
De oorzaak is een overbelasting van de spiergroep. De spieren zijn niet sterk genoeg om de gevraagde kracht te leveren. Vaak is dit het gevolg van slechte techniek of slecht (niet passend) materiaal.

Behandeling
Rust, koelen en druk op de pijnlijke plek zijn de dingen die in de acute fase gedaan moeten worden. Vermijd tillen. Zelfs schrijven met een dunne pen kan klachten geven. Geen schroevendraaier gebruiken. Als ondersteuning kan eventueel een tape op de spieraanhechting gelegd worden waardoor er minder kracht door de spier op wordt uitgeoefend. Als het zeer langdurig is kunnen er eventueel injecties gegeven worden.

Training
Normale krachttraining. Maar doe niets wat de pijn veroorzaakt of verergerd. Als de pijn blijvend weg is kan de krachttraining van de onderarmspieren gestart worden.
Rek de onderarmspieren regelmatig.