Home
Massage
Email
Haptonomie
Luisterlessen
Thema's
Hier doet het pijn
Ontspandag
Disclaimer

Voorste compartimentpijn

Loge syndroom

Diagnose
Pijn in de spieren aan de voorzijde en buitenzijde van het onderbeen. De pijn neemt toe tijdens het oefenen en bij druk ter plaatse. Soms is er bij het lopen ook een "klapvoet" hoorbaar doordat de controle over de voetafwikkeling ontbreekt.

Ooorzaak
Overbelasting van de groep spieren die de voet optrekt en de tenen omhoog beweegt. De spieren hebben onvoldoende ruimte om zich (vol met bloed) uit te zetten in hun peesomhulling. Bovendien wordt de ruimte van de spieren beperkt door het scheenbeen.

Behandeling
Zelf: Koelen
Medisch: Fysiotherapie en eventueel een operatie om de peesomhulling te verruimen.

Training
Voorzover pijnvrij is alles toegestaan. Vermijd echter lopen in de bergen en pas op met skiŰn.

Aanvullende informatie compartimentsyndroom
Om een spier zit een velletje (fascie) dat er voor zorgt dat de spier niet vast gaat zitten aan zijn omgeving en soepel kan bewegen.
Als een spier arbeid moet verrichten gaat er extra bloed naar toe. Hierdoor zwelt de spier op. Als de fascie te krap is kan de spier onvoldoende opzwellen en ôwurgtö hij zichzelf. Er kan dan geen bloed meer in of uit. De gevolgen zijn langere tijd pijn en kramp.
Het is ook mogelijk dat de fascie zo krap is dat het ook in rust pijn blijft doen. De aanvoerende bloedvaten van de spier kunnen hun bloed dan niet kwijt en kunnen gaan stuwen.
De diagnose is vrij makkelijk te stellen door een spierdrukmeting. Hierbij zal men met een naald in de spier prikken en de druk aflezen. De behandeling is ook redelijk simpel. Er wordt, onder verdoving, in de lengte van de fascie een sneetje gemaakt waardoor deze ruimer wordt. Door daarna veel te bewegen wordt gezorgd dat de nieuw verworven ruimte niet weer in de oude maat dichtgroeit en ruimer blijft.